(+386) 02 630 0020 za.nas@oslovrenc.si

Učenci 3. in 4. razredov so se prijavili na Lidlov razpis za zmagovalne recepte 2019/2020. Dobili smo prvo nagrado v kategoriji Vodje kuhinj. Iz ostankov zavržene hrane smo skušali pripraviti okusen in primeren obrok.

Z učenci so se najprej v okviru uric Lonček kuhaj, ki jo imamo na šoli v poskusu razširjenega programa zdravje in gibanjem, pogovarjali o problematiki zavržene hrane. Skupaj z našima kuharjema smo razmišljali, kaj bi lahko pripravili iz preostankov hrane. Učenci so za ideje povprašali doma še starše in stare starše. Po veliko idejah in že znanih jedeh smo se odločili, da preizkusimo nekaj novega.

Izbrano jed smo pripravljali dvakrat. Vedno smo uporabili krompir, ki je ostal od kosila v šoli. Iz krompirja smo najprej izdelali krompirjevo testo. Učenci so raziskovali, kaj vse lahko pripravimo iz tega testa. Nato smo oblikovali kroglice in jih potlačili v manjše palačinke, ki smo jim na sredo dodali nadev. Prvič smo žepke napolnili s pršutom in sirom in pripravili omako iz zelenjavne juhe, ki je bila ta dan na jedilniku. Juhi smo dodali le eno kocko mehkega sira in jo spasirali.

Z drugo skupino smo uporabili še več sestavin šolskega kosila. Nadev za žepke smo pripravili iz mesnih polpetov, peteršilja, kisle smetane in sira.

V letošnjem šolskem letu smo na naši šoli veliko pozornosti posvetili kulturnemu prehranjevanju in hrani na sploh, saj je to naša letošnja rdeča nit. Ponosni smo tudi na to, da smo šolsko leto začeli s prenovljeno jedilnico in novo gospodinjsko učilnico s petimi kuhalnimi mesti. Nagrade smo veseli, z mentorico Alenko Godec pa bomo s kuhanjem nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu.

 

Dostopnost