(+386) 02 630 0020 za.nas@oslovrenc.si

OŠ Lovrenc na Pohorju ima že dolgoletno prakso mednarodnega sodelovanja. V okviru Erasmus+ programa so ponovno sprejeli na opazovalno prakso učitelje iz Španije. Tokrat sta prišla učitelja angleščine in športa, eden je hkrati tudi ravnatelj šole iz Villanueva de los Infantes iz Castille La Manche.

Učenci pri RapErasmus dejavnosti so že pred njunim prihodom izvajali različne aktivnosti in pripravili razstavo v avli šole.  S plakati, risbami in stripi so predstavili slovensko folkloro, hrano, športnike ter pozdrave v angleščini, španščini in slovenščini. Najmlajši so si ogledali risanko Don Kihot in barvali zastavice. Devetošolke so pripravile predstavitve lovrenških znamenitosti v angleščini.

Ob prihodu, v ponedeljek, 20. februarja, so jim učenci priredili kratek kulturni program. Ravnateljica jim je predstavila delo in življenje šole. Nato so si skupaj ogledali prostore šole, obiskali so vrtec in učilnice. Pri tem so kramljali z učenci, ki so jih prijazno pozdravljali in se preizkušali v pogovoru v angleščini.

Nato so se odpravili na voden ogled nekaterih znamenitosti Lovrenca. Devetošolke so jim predstavile lovrenško farno cerkev, pajštvo ter najstarejšo hišo Ladejenkovo. Povzpeli so se tudi na razgleno točko, od koder je pogled na celotno lovrenško kotlino.

V torek so se pridružili učencem na dnevu dejavnosti. Skupaj z njimi so bili na delavnicah, kjer so učenci izdelovali kurentove maske iz papirja, pomladno dekoracijo ter skupinske maske v višjih razredih. Nato so se udeležili pustne povorke po kraju. Na šolskem igrišču so jih obiskali ptujski kuretni. V šolski športni dvorani je bil zaključek pustovanja z razglasitvijo najboljših mask in rajanjem.

Na pustni torek je bilo v šoli tradicionalno slovensko kosilo, kjer so gostje poskusili tipično slovensko hrano ter krofe. Nekatere dobrote so jedli prvič.

V naslednjih dneh so opazovali pouk pri različnih urah in predmetih. Zanimale so jih predsvem metode in oblike dela slovenskih učiteljev. Spoznavali so oblike formativnega spremljanja, bralno učne strategije ter delo z IKT. Preizkusili so se tudi v teku na smučeh.

V petek, 24. februarja, zadnji dan obiska, sta španska učitelja predstavila svoj domači kraj in šolo. Obisk so zaključili z evalvacijo dela in podelitvijo certifikatov.

Gosta sta bila z videnim zelo zadovoljna. Povedala sta, da sta bila presenečena nad opremljenostjo šole, modernimi oblikami dela, odprtostjo in prijaznostjo učencev in strokovnih delavcev šole ter zelo visokim nivojem znanja angleščine vseh, s katerimi sta se pogovarjala. Svoja opažanja in rezultate opazovalne prakse bosta delila s strokovnimi delavci svoje šole. Zaželela sta si, da bi lahko vrnila obisk.

Koordinatorica:

Irena Črešnar, prof.

SLIKE: https://oslovrenc.splet.arnes.si/galerija/nggallery/2022_23/dva-spanska-ucitelja-na-opazovalni-praksi
Dostopnost